Operational lease

BMW_X5Heeft u uw oog laten vallen op een mooie BMW waarin u uzelf al ziet rijden voor het bedrijf? Kopen is duur en financial lease ziet u niet zitten. Dan is er nog een alternatief. Operational lease. De leasemaatschappij koopt de auto en leent het u voor een bepaalde periode. U betaalt per maand een vast bedrag, rijdt in de afgesproken maanden rond in de BMW en, wanneer de laatste termijn is betaald, geeft u de auto weer terug aan de leasemaatschappij.

Genot

Met deze vorm van leasen  heeft het leasebedrijf niet het risico van een financiële lease. Degene die de auto least heeft meer omkijken. Wanneer u een BMW operational least, krijgt u het genot van de auto, maar ook het risico van bijvoorbeeld schadevergoeding of onderhoud.

Risico

Een operational lease duurt natuurlijk minder lang dan de economische levensduur van de wagen. Daarom brengen de huurgelden minder op dan dat het investeringsbedrag is. Na afloop van de lease is het economisch risico dus weer voor het leasebedrijf. Het risico wordt op deze manier gedeeld tussen huurder en bedrijf, iets wat gunstig is voor degene die leaset.

Balans

Als klant hoeft u de investering niet op de balans te activeren. De restwaarde van de BMW is verrekend in de maandelijkse afschriften, waardoor de maandelijkse kosten iets lager zijn dan andere leasevormen. Verlengde garantie, installatie en apparaten kunnen in het leasecontract kunnen worden opgenomen. Wanneer de looptijd klaar is, kunt u kiezen. De BMW aankopen, de huur verlengen of de auto terugsturen.

Leasevormen

Operational lease kent twee vormen. Netto operational lease is ongeveer hetzelfde als financial lease. Een vorm van huurkoop, waarbij u als klant uiteindelijk de keuze heeft om de geleasede auto te kopen, zodat het uw eigen bezit wordt.

Full operational

Full operational lease is de meeest uitgebreide vorm van leasen. U spreekt met de leasemaatschappij een all inclusive contract af voor het gebruik van de auto. Alle kosten die u maakt door de auto te gebruiken, komen in het leasecontract te staan. U betaalt vervolgens een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Die is verantwoordelijk voor alle gebruikskosten van de auto. In het contract van een full operational leasecontract staan vaak onder anderen de rente en afschrijving, onderhoudskosten, reparatiekosten, schadekosten, verzekeringspremies, houderschapsbelasting en service bij pech of schade. Vaak kun je ook de benzinekosten in het contract opnemen.

Waarom operational leasen?

Het operational leasen van een BMW is dus iets goedkoper dan een financial lease, omdat de restwaarde van de auto al is verrekend in het contract. Zolang de looptijd duurt, rijdt u dus zo voordelig mogelijk in een mooie wagen, zodat u wel goed voor de dag komt met uw onderneming. U wordt met een operational lease aangemerkt als ‘huurder’, waardoor u de auto niet op de balans van de onderneming hoeft te zetten. Daarnaast is deze vorm van leasen flexibel; het kan worden afgestemd op gebruiksduur in plaats van op levensduur, waardoor u op eventuele veranderingen kunt inspelen.

operational-lease